Cursor Uutiset syyskuu 2022

"Kyl kulkee Kymenlaakso" - yhdessä Tech Runway Expossa

Syksy saapui vauhdilla ja niin myös syksyn tapahtumat. Tech Runway Expo Pyhtäällä syyskuun alussa toi paikalliset ilmailuliikenteen kehittäjät, seudun ulkopuoliset asiantuntijat, sekä kansainväliset puhujat yhteen Helsinki-East Aerodromen uuteen hangariin. 

Cursor oli mukana tapahtumassa yhteisellä osastolla Kinnon, Kymenlaakson kauppakamarin ja Kymen Yrittäjien kanssa. Kymenlaakson elinvoimaisuus ja kasvu ovat kaikkien neljän organisaation yhteinen intressi. Osastollamme vieraili päivän aikana Kymenlaaksosta ja tekemisistämme kiinnostuneita tapahtumaosallistujia. Keskustelun aiheet pyörivät odotetusti logistiikan ympärillä, sillä Kymenlaakso on vahva logistiikkamaakunta. Täällä kulkee tavarat sekä matkustajat merellä, raiteilla, tien päällä ja ilmassa. 

Vain yhdessä tekemällä Kymenlaaksossa voidaan suunnata tulevaisuuteen. Meillä on osaajia, kehittäjiä ja tekijöitä. Haluamme näyttää, että yhteystyössä on voimaa ja "Kyl kulkee Kymenlaakso!"

Blogi: Akkuteollisuudella on valtavat aluekehitysvaikutukset

Cursor Oy:n, EKAMI:n ja Business Finlandin edustajat tutustustuivat Skellefteå:n kaupungin kehitykseen elokuussa.

Ruotsalaisyritys Northvolt on rakentanut suuren akkukennotehtaan Skellefteån kaupunkiin Pohjois-Ruotsissa. Tuotanto on jo käynnistynyt ja tehtaan suorien työpaikkojen ennakoidaan kasvavan 5000 työntekijään. Tämän mittaluokan tehdashankkeella on valtava merkitys noin 73 000 asukkaan kunnalle, joista kaupunkialueella asuu 40 000.

Kotkan-Haminan seutu oli vuonna 2018 mukana sijoittumispaikkakilpailussa, kun Northvolt etsi sopivaa paikkaa kyseiselle tuotantolaitokselle. Tämä oli varsinainen lähtölaukaus valmisteilla oleville akkuteollisuushankkeille seudullamme. Neljän vuoden takainen selvitysprosessi antoi seudun toimijoille tärkeää tietoa ja oppia suuren mittakaavan sijoittumishankkeiden läpiviennistä.

Seutumme menestyi paikkakuntien välisessä vertailussa loppusuoralle asti, mutta ruotsalaisyhtiö päätti lopulta sijoittaa toiminnan Ruotsiin, tuotannon Skellefteå:on ja tuotekehityksen Västeråsiin. Yhtiö vertaili Ruotsissa kymmeniä paikkakuntia. Suomesta Kotkan-Haminan seudun lisäksi mukana vertailussa oli myös Vaasa.

Tuotannollisten yritysten pääkriteerit sijoittumiselle liittyvät pitkälti teolliseen infrastruktuuriin, mutta suuri merkitys on myös inhimillisellä pääomalla ja paikkakunnan arvioidulla vetovoimalla. Niin Skellefteåssa kuin Kotkan-Haminan seudulta löytyy suuria maa-alueita, jotka on joko valmiiksi kaavoitettu tai kaavoitettavissa teollisuuden ja sen alihankintayritysten käyttöön. Logistiikka toimii moitteettomasti, on satama ja lentokenttä sekä hyvät maantie- ja rautatieyhteydet. Energiaa, erityisesti sähköä on oltava saatavilla riittävästi ja sähköverkon on oltava kunnossa. Samoin riittävä määrä vettä teollisuuden tarvitsemiin prosesseihin sekä luotettava jätevesien puhdistusjärjestelmä.

Yksi hyvin merkityksellinen seikka Nortvoltin sijoittumisessa oli lupaprosessien sujuvuus ja nopeus. Tehdasalueen kaavoitus vietiin läpi kuudessa kuukaudessa ja hanke saavutti hyvällä etukäteisinformaatiolla ja avoimella tiedotuksella kaupunkilaisten luottamuksen. Myös ympäristöluvan yhtiö sai yhdeksässä kuukaudessa. Ja mikä myös tärkeää: Kukaan ei valittanut kaavasta eikä ympäristöluvasta.

Laaja sitoutuminen hankkeen onnistumiseen näkyi läpi kaikissa tapaamisissa. Eräs isännistä totesikin osuvasti: ”this is not a project, it is a change of society”.

Yhteenvetona ja oppina Kotkan-Haminan seudulle: Oikealla tiellä ollaan, mutta kehitettävääkin löytyy vielä runsaasti.

Toni Vanhala
Senior Advisor
Invest in
Cursor Oy
Lue koko blogikirjoitus businesskotkahamina.fi sivulla

Yritystarina: Kasvua ja kauneutta kotipuutarhoihin

Haminalainen Kodin Kukat Oy on alansa verkkokaupan pioneeri

Haminalaisen Kodin Kukat Oy:n kasvihuoneessa on meneillään vihannesten testausvaihe. Puutarhuri ja yrittäjä Juha Toikka on selvittämässä löytyisikö peräti 19 chililajikkeesta uusia tuotteita välitettäväksi kotipuutarhoihin.

Kukkien myynnillä vuonna 1995 aloittaneen Kodin Kukat Oy:n tuotevalikoimassa on tätä nykyä kukkien ja vihannesten lisäksi siemeniä, taimia, monivuotisia kasveja ja marjakasveja.

Toikan mukaan valikoimat sisältävät miltei kaiken, mitä kotipuutarhoissa voidaan ja on järkevä kasvattaa.

Lähtökohtana on se, että toimitamme ammattilaatua koti- ja harrastepuutarhoihin, Toikka kertoo.

Se tarkoittaa taudinkestäviä, satoisia ja maukkaita satokasveja ja näyttäviä kestäviä ja Suomen ilmastoon sopeutuvia koristekasveja ja kukkia.

Toikka kertoo, että kolme vakituista ja noin parikymmentä sesonkityöntekijää työllistävä Kodin Kukat Oy on saanut arvokasta koulutusta, tukea ja neuvontaa kehitysyhtiö Cursor Oy:ltä.

Markkinoinnissa, taloushallinnossa ja myös tuotelanseerauksessa Cursor Oy:n tarjoamista palveluista on ollut merkittävää apua ja hyötyä.

Teksti ja kuva: Ville Vanhala
Lue koko artikkeli cursor.fi sivuilta

Marjo yhdistää paikalliset kehittämisideat ja rahoituslähteet

Cursorin asiantuntijana työskentelevä Marjo Luomi tuli taloon projektipäälliköksi vuonna 2008. Siitä asti hän onkin viihtynyt tiiviisti hankkeiden parissa. Marjo toimi vuoteen 2015 asti erilaisissa projekteissa, kunnes siirtyi koordinoimaan laajemmin Cursorin hanketyötä ja -kumppanuuksia. Hänen työnkuvaansa kuuluu tätä nykyä erilaisten rahoituslähteiden seuraaminen, Cursorin, alueen yritysten ja kuntien (Kotka, Hamina, Pyhtää, Miehikkälä, Virolahti ja Loviisa) hanketarpeiden kartoittaminen ja ihan konkreettinen apu hankehakemusten valmisteluissa. Lisäksi Marjo huolehtii, että hankkeiden raportointi hoidetaan rahoittajan ohjeiden mukaisesti.

Tehtävänäni on yhdistää kentältä tullut idea ja sille sopiva rahoituslähde. Cursorilla lähdetään rakentamaan hankehakemuksia aina aitoon tarpeeseen perustuen. Joka kerta arvioimme hankkeen sopivuutta sekä Cursorin omaan strategiaan, että kuntien ja maakunnan tavoitteisiin – unohtamatta rahoittajan painopisteitä, Marjo kertoo. 

Teksti ja kuva: Sini Immonen, Sini.zen Oy
Lue koko artikkeli

Eagle-talon Suvi on tuttu kasvo talon toimijoille

E18-tietä Karhulan kohdalla ajettaessa ei voi välttyä huomaamasta Eagle-kiinteistöjä – kotoisammin Eagle-taloa. Eivätkä Eagle-talossa toimivat yritykset ole voineet välttyä tapaamasta aulapalveluiden Suvia. Eagle-talon aulapalveluvastaava Suvi Hakala on työskennellyt Cursorilla yhdeksän vuotta ja tuntee talon kuin omat taskunsa. Ravintola-alalta Cursoriin tullut Suvi vastaa tätä nykyä sekä Eaglen että Kotkan keskustassa toimivan Datariinan aulapalveluista.

- Työskentelin pitkään pelkästään Eagle-talon aulassa, mutta työelämän muuttuessa yhä enemmän hybridimalliksi, oli aulapalveluitakin aika päivittää. Nykyään jaan työaikani Eaglen ja Datariinan kesken, Suvi kertoo.

Eagle-kiinteistöt edustavat yhtä Kotkan–Haminan seudun kysytyimmistä toimistokeskittymistä ja ne muodostuvat kolmesta toimistorakennuksesta sekä pysäköintitalosta. Talossa toimii eri kokoisia yrityksiä, aina pienemmistä yhden henkilön yrityksistä suurempiin organisaatioihin. Myös Cursorin toimitilat sijaitsevat Eaglen 3. kerroksessa. Talossa toimii myös kaikille avoin ravintola, Lounashuone Eagle.

Teksti ja kuva: Sini Immonen, Sini.zen Oy
Lue koko artikkeli

Syyskuun uutiset seudun matkailumarkkinoinnista

Syyskuun matkailumarkkinoinnin uutiskirje on julkaistu ja siitä on kaksi nostoa myös Cursor Uutisissa. Koko uutiskirjeen voit lukea ja tilata alla olevasta linkistä. 

Tuoreista matkailun tilastoista näemme, että ulkomaalaisten matkailijoiden osuus seudullamme kasvaa edelleen. Kuinka valmis sinun yrityksesi on kansainvälisille markkinoille? Tässä kirjeessä esittelemme kesän matkailuluvut ja kerromme koulutuksista, joilla sinä voit kasvattaa yrityksesi valmiutta sekä kotimaisilla että kansainvälisillä markkinoilla.
Lue ja tilaa matkailumarkkinoinnin uutiskirje tästä

Kesän matkailuluvut

Heinäkuussa 2022 ulkomaalaisten osuus rekisteröidyistä yöpymisistä kasvoi edellisvuoteen verrattuna 210 prosenttia. Alkuvuoden tilastot näyttävät, että eniten seutumme kiinnostaa ruotsalaisia (+407%), virolaisia (+53%) ja saksalaisia (+28%) matkailijoita.
Lue lisää kesän matkailutilastoista

Houkuttele asiakkaita tarinalla

Ulottuvillasi on nyt huippukoulutusta, jolla opit kertomaan tuotteestasi tai palvelustasi entistä houkuttelevammalla tavalla potentiaalisille asiakkaille. Tarina on olennainen osa markkinointia. Minkälainen sinun tuotteesi tai palvelusi tarina voisi olla? 
Lue lisää koulutuksista ja ilmoittaudu mukaan

Syksyn koulutukset ja tapahtumat - varaa paikkasi nyt!

Tapahtumakalenterimme on uusiutunut ja nyt sieltä löytyvät koko loppuvuoden tilaisuudet. Etsitkö uutta tietoa ja ideoita oman tai henkilöstösi osaamisen kehittämiseksi? Tarvitsetko uusia verkostoja ja kontakteja? Järjestämme vuosittain kymmeniä koulutus- ja verkostoitumistilaisuuksia lyhyistä yritysinfoista aina messumatkoihin asti. Samasta osoitteesta löytyvät myös linkit Cursorin matkailupalveluiden ja Suomen Uusyrityskeskuksen koulutuksiin.

Cursorin tarjoamat koulutukset ovat pääosin webinaareja ja niissä mennään suoraan asiaan. Teemat kerätään asiakkaidemme toiveista ja tarpeista. Jotta kaikilla on mahdollisuus osallistua, ovat koulutukset maksuttomia ja ilmoittautumalla saat mahdollisuuksien mukaan tallenteen, jonka voit katsoa sinulle sopivana ajankohtana. Opiskelijat ovat myös tervetulleita yritysinfoihin. Tutustu tarjontaamme tapahtumakalenterista, päivitämme sitä jatkuvasti!

Lisätietoja ja vinkit tulevien tilaisuuksien aiheista:
Heli Tiitinen
heli.tiitinen@cursor.fi
Puh. 040 190 2542
UUDISTUNUT TAPAHTUMAKALENTERI

Kotkan kaupungin Hankintasuunnittelupäivä ti 11.10.2022

Jos haluat olla mukana vaikuttamassa Kotkan kaupungin hankintoihin niin varaa aika kalenteriisi ja ilmoittaudu mukaan!

Kevään Suomen Yrittäjien Kuntabarometrissä Kotkan kaupunki nousi Suomen kolmanneksi parhaaksi yrittäjyyskaupungiksi. Kotka oli eniten asemaansa parantanut kaupunki suurten kaupunkien sarjassa. Kuntabarometrissä yrittäjät arvioivat kuntien elinkeinopolitiikkaa ja yrittäjämyönteisyyttä.

Nyt on kotkalaisilla yrittäjillä ja pk-yrityksillä mahdollisuus osallistua yhteistyön kehittämiseen. Kaupungin Tekniset palvelut ja Hankintasuunnittelu ovat käynnistäneet vuoropuhelun pilottihankkeen minkä tavoitteena on löydä yhteistyömalleja miten paikalliset pienyrittäjät ja pk-yritykset saadaan mukaan aktiivisesti kaupungin hankintoihin ja esimerkiksi kokonaisturvallisuuden yhteistyön kehittämiseen.

Suunnittelupäivän työpajat toteutetaan yhdessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin TKI-yksikön kanssa.
Lue lisää ja ilmoittaudu tästä

Seuraa, tykkää, jaa

Kohti unelmien yrittäjyyttä

Ota rohkeasti yhteyttä yritysasiantuntijoihimme, niin 
lähdetään yhdessä reitille kohti unelmien yrittäjyyttä.
Varaa aika
Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Keskus +358 40 190 2500
info@cursor.fi
Yritysneuvonta
Puh. +358 40 190 2555
yritysneuvonta@cursor.fi