Business Kangasala Oy:n uutiskirje 1.10.2020


Yrityskäynnit opettavat ja viestivät alueen yritysten tilanteista

Aloitin työni Business Kangasalan yrityskehityspäällikkönä elokuun puolivälissä. Ensimmäisenä tehtävänäni on ollut tutustua alueen yrityskenttään ja yritysten kehittämistarpeisiin. Vastaanotto yrityksissä on ollut varsin positiivinen ja keskusteluita on käyty hyvässä, kehittävässä hengessä. Tällä hetkellä yritystapaamisia on toteutettu elokuun puolivälistä tähän hetkeen noin 20. Jokainen näistä käynneistä on yksilöllinen ja tilanteet yrityksissä ovat vaihdelleet toimialan mukaan. Toisella toimialalla koronan vaikutukset ovat olleet katastrofaaliset jo nyt ja toisella vaikutukset ovat näkyneet toistaiseksi vain vähän. Tietty odottava tila on ollut myös nähtävissä yrityksissä eli on vaikea arvioida miten loppusyksy ja vuoden alku tulevat kehittymään ja miten tilauskirjat täyttyvät. On ollut hyvä myös huomata, että yritykset ovat joustavasti muuttaneet toimintatapojaan. Muutamilla yrityksillä useat liiketoiminnan eri suunnat ovat tuoneet turvaa, jos yksi suunta on hiljentynyt koronan vaikutuksesta.

Yrityskäynneistä on kuitenkin jo nyt muodostunut hyvä käsitys millaisissa tilanteissa yritykset ovat, millä alalla osaamis- ja työntekijävajetta on ja millaisia ekosysteemejä Kangasalan sisälle on muodostunut eri toimijoiden toimesta. Käyntien myötä on noussut esiin myös yhteisesti oppilaitosten kanssa pohdittavia ja kehitettäviä asioita, kuten tiettyjen osaamisalojen koulutustarpeet ja työvoiman saatavuuteen liittyvät haasteet - ja esimerkiksi nuorten yrittäjyyskasvatuksen edistäminen kouluissa. Työvoiman saatavuudesta hyvänä esimerkkinä toimii perinteinen hitsaus. Edelleen osaavista hitsaajista on pulaa. Hitsaukseen liittyy paljon muutakin kuin vain itse hitsaus, kuten esimerkiksi teknisten piirustusten ymmärtäminen sekä tulkinta. Tähän liittyen järjestämme metallialanyritysten ja Tredun kanssa virtuaalisen keskustelutilaisuuden pe 9.10. klo 10-11 Teamsissä. Jos yrityksesi haluaa osallistua tähän keskusteluun mukaan niin lähetä meille yhteystietosi. Tulevaisuudessa rekrytoinneillakin on merkitystä
- miten yritykset rekrytoivat ja houkuttelevat osaajia?

Yhteiset valtakunnallisesti merkittävät yritystapahtumat, kuten alihankintamessut ovat tältä vuodelta jo peruttu, mutta toivottavasti pääsemme tulevaisuudessa näihin tapahtumiin. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta yhteistyö yritysten välillä on varmasti avainasemassa myös jatkossa. Yhdessä oppilaitosten, kaupungin, Business  Kangasalan sekä yritysten kanssa voimme rakentaa tulevaisuuden menestyvää Kangasalaa!

Yhteistyön edistämisen nopeuttamiseksi yrittäjille seuraava viesti, olkaa meihin yhteydessä. Yhteystiedot löydät alta. 

Ehditkö yhteydenpitoon ennen meitä?


Hyvää loppusyksyä!

Juuso Heinisuo
yrityskehityspäällikkö
juuso.heinisuo@businesskangasala.fi
puh. 050 4627 659


Hyödynnä Business Kangasalan maksuttomat asiantuntijaklinikkapalvelut!

Business Kangasalan asiantuntijaklinikalla pääset keskustelemaan maksutta ja luottamuksellisesti suoraan kumppaniverkostomme asiantuntijan kanssa.

Asiantuntijaklinikat järjestetään Business Kangasala Oy:n tiloissa tai tarvittaessa etäyhteyksien välityksellä. Maksuttoman klinikkatapaamisen kesto on noin yksi tunti.

  • Liiketoiminta- ja kasvuklinikalla alle vuoden toiminut yritys tai yritystoimintaa suunnitteleva saa sparrausta liiketoimintansa kehittämiseen.
  • IPR-klinikalla selvitetään, millaisia mahdollisuuksia yritykselläsi on hakea suojausta omille tuotteillesi tai palveluillesi.
  • Omistajanvaihdosklinikalta saat neuvoja, miten juuri sinun yrityksesi yritysjärjestelyissä kannattaa edetä.
  • Kansainvälistymisklinikalla selvitetään yrityksesi tuotteiden ja palveluiden vientimahdollisuuksia uusille markkinoille.

Lisätietoja sivuiltamme: businesskangasala.fi/asiantuntijaklinikat/
Klinikkavaraukset: senni.jalonen@businesskangasala.fi


Business Kangasala ja WasaGroup käynnistävät yhteistyön Lamminrahkassa

Business Kangasala ja WasaGroup kehittävät yhdessä Lamminrahkan uutta työpaikka- ja liikealuetta. WasaGroup Oy:lle on varattu kaksi tonttia Kangasalan kaupungilta, joissa rakennusoikeutta on yhteensä yli 30 000 neliötä. Alueelle on suunniteltu toimisto- ja liiketiloja, ravintola-, hoiva- sekä terveyspalveluita. Lue lisää.

Lamminrahkaan suunnitellaan myös kauppakeskittymää. YIT Suomi Oy:lle on varattu kolme korttelia Lamminrahkan yritysalueelta. Lue lisää.


Kangasalalainen Qvantech Oy on kiinteistöautomaatioalan huipputekijä

Kiinteistöautomaatioala on kasvava ja tulevaisuudennäkymät valoisat. Erityisesti energiansäästöhankkeissa ja automaation tietoturvallisuuden kehittämisessä riittää kysyntää. 

Qvantech Oy:n omistajan Ari Valkaman mukaan menestyksen taustalla on osaava henkilöstö. Myös pk-yritysten ketteryyttä alihankinnassa arvostetaan yhä enemmän. 

Lue lisää blogistamme.Kangasalan yrityksille koronatukea yli 6 miljoonaa euroa

Korona-ajan yritystukia on Kangasalle ohjautunut 6 170 053 euroa. Yhteensä Kangasalla tukia on saanut 567 yrittäjää. 

Yksinyrittäjätuen haku päättyi 30.9.2020. Jo kesäkuun alussa päättyivät ELY-keskuksen ja Business Finlandin tukien haut. Kustannustuen ja ravintolatuen haku päättyi 31.8.2020.

Taulukossa on kuvattuna tukitilanne 30.9.2020. Luvuista puuttuvat vielä viimeisimmät yksinyrittäjätukien saajat sekä Ruokaviraston maaseutuyritysten koronatuet, joissa haku on edelleen auki vuoden loppuun saakka.

TukimuotoTukimääräYritykset, kpl
Kehitysrahoitus/Business Finland3 252 92082
Kehittämisavustus/ELY-keskus1 789 592115
Yksinyrittäjätuki/kunta616 000308
Kustannustuki/Valtiokonttori262 66716
Ravintolatuen joukkomaksatus/Keha-keskus202 10035
Ravintolatuki hakemuksella/Keha-keskus46 77411
Yhteensä6 170 053567

Vanhusneuvosto haastaa yritykset mukaan vanhustenviikkoon

Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Sitä seuraava viikko 4.-11.10.2020 on vanhustenviikko. Tänä vuonna teema on ”Onni on vanheta” ja Kangasalan kaupungin vanhusneuvosto haluaa haastaa

1. Kangasalan yritykset osallistumaan vanhustenviikkoon esim. tarjoamalla ikääntyville kohdistettuja palveluita tai alennuksia.
2. Kuntalaiset, järjestöt ja yhdistykset osallistumaan vapaaehtoistyöhön.
3. Jokaista muistamaan ja piristämään iäkästä läheistään esim. kyläilemällä, soittaen tai kortin avulla.

Lisätietoja.


Huikeaa kekseliäisyyttä ja innovatiivisia ratkaisuja!

Virolan puutarhassa Tiihalassa viljellään ruukkusalaatteja ja -yrttejä ympäristöystävällisesti ympäri vuoden. Edelläkävijyys ja kekseliäisyys ovat leimanneet vuoden maaseutuyritykseksikin valitun puutarhan toimintaa sen perustamisesta saakka. 

Lue lisää blogistamme.


Alihankinnassa kohdataan tänä vuonna virtuaalisesti

Alihankinta-messut on jouduttu siirtämään ensi vuoteen. Suomen suurin teollisuuskylä ei kuitenkaan hiljene, vaan kokoaa joulukuussa alan ammattilaiset ja asiantuntijat yhteen virtuaalisesti.

Virtuaalitapahtuma tarjoaa yrityksille mahdollisuuden ylläpitää asiakassuhteita ja esitellä tuotteitaan ja toimintaansa myös poikkeusvuonna. 

Virtuaalitapahtuma aukeaa tiistaina 8.12. klo 8 ja sulkeutuu torstaina 10.12. klo 24.

Lue lisää.Tapahtumia ja koulutuksia yrityksille

Pirkanmaan Talousfoorumi 5.10.2020 klo 15:30 Online.
Talousfoorumissa julkistetaan Pirkanmaan Talous 2020 -julkaisu sekä tuore Pirkanmaan yritysbarometri II/2020.
Järjestäjinä: Tampereen kauppakamari, Pirkanmaan Yrittäjät, Pirkanmaan liitto ja Business Tampere.
Lisätietoja tapahtumasta.

Startup- ja kasvuyrityksen rahoitusvaihtoehdot -webinaari 6.10.2020 klo 10-11.
Webinaari tarjoaa kiteytetyn katsauksen yleisimpiin startup- ja kasvuyritysten rahoitusmuotoihin. Lisäksi Business Tampere esittelee omat rahoitusneuvontapalvelunsa, jotka ovat maksuttomia Tampereen seudun yrityksille.
Järjestäjänä: Business Tampere
Lisätietoja tapahtumasta.

XR Factory 7.10.2020 klo 9-18.
XR-Factory on virtuaalisesti toteutettu ammattilaistapahtuma, joka on suunnattu teollisuudelle ja mediasektorille, mukaan lukien yritykset, organisaatiot ja oppilaitokset. Tapahtuma keskittyy XR-tekniikoiden hyödyntämiseen ja toteuttaa Suomen ensimmäiset virtuaalitekniikan messut.
Vieraile tapahtuman verkkosivulla ja rekisteröidy osallistujaksi 2.10. mennessä: https://xrfactory.zone/

Business Finlandin ohjelmat -webinaari 21.10.2020 klo 10-11:30.
Tervetuloa kuuntelemaan, miten yritysten liiketoiminnan kasvua voidaan edistää hyödyntämällä Business Finlandin ohjelmia. Ohjelmat tarjoavat kansainvälistymispalveluita sekä innovaatiorahoitusta.
Järjestäjänä: Business Tampere
Lisätietoja tapahtumasta.